George R R Martin: Trónok Harca (A Tűz és Jég Dala 1.)


Eredeti cím: A Game of Thrones
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 926
Fordító: Pétersz Tamás, Novák Gábor
ISBN: 9789633571224
Sorozat: A Tűz és Jég Dala


Fülszöveg:

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg. 


Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel. 

Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

"Vannak titkok, amelyek jobb, ha rejtve maradnak."


Véleményem:

Nagyon sokáig nem írtam meg ezt a bejegyzést, főleg azért, mert egy olyan könyvről beszélünk, ami tele van eseményekkel és karakterekkel. Másodrészben pedig imádom az egész könyv- és tévésorozatot, szóval nagyon elfogult vagyok ebben a témában.

Először is szeretném leszögezni azt, hogy semmi köze Tolkienhez. Sem a könyvek összetétele, sem pedig a világ nem hasonlít a Gyűrűk Urához, se Középföldéhez, sem pedig semmihez! Hiába hőbörögnek sokan e miatt, a kettő semmiben sem hasonlít egymáshoz, talán egy közös van bennük: mindkettő a fantasy műfaj egy meghatározó mérföldkövévé váltak.

A Trónok Harca igen terjedelmes könyv, és elég nehéz lenne leírni, hogy miről is szól pontosan, ezért nem is próbálkozok vele.

Ebben a történetben nincsenek jók vagy rosszak, egyszerű emberek vannak, akik azt teszik, amik számukra a legideálisabb és legjobb. És ezek az emberek mind saját gondolatmenettel és erkölcsi érzetekkel vannak felszerelkezve, épp e miatt ilyen valóságosak.

És akkor a főbb szereplőkről a véleményem:


Bran Stark 


Bran Stark csak egy kis srác, aki imád helyekre felmászni és van olyan ostoba, hogy anyja tiltása ellenére ezt mindig meg is teszi.


Épp ezért van Bran szarban akkor, amikor a király, Robert Baratheon látogatóba megy hozzájuk, és ő vígan felmászkál egy toronyba ahol meglátja, hogy a királynő,(Cersei Lannister) éppen ikertestvérével ( Jaime Lannister) folytat vérfertőző kapcsolatot. Itt már csak az a probléma, hogy észreveszik, és Jaime kihajítja őt az ablakon, amitől szerencsétlenje nem hal meg, de nyomorék lesz.

Bran karaktere egyáltalán nem volt nekem szimpatikus, így hát nem tudtam sajnálni őt és nem is igen akartam


Sansa Stark

Sansa kissé buta leányzó még így az első könyvben, minden vágya az, hogy a felesége lehessen Joffrey Baratheonnak, aki amúgy egy szadista kis fattyú és élvezettel keseríti meg mindenki életét.

Sansa a többi könyvben jelentős fejlődésen megy át, viszont itt még annyira nekem nem sikerült megkedvelnem.


Arya Stark

Eddard legkisebb lánya, aki nagy érdeklődést mutat a harcművészet iránt, aminek szülei, főleg édesanyja annyira nem örül.

Arya sokszor vitába keveredik nővérével, Sansával és ugyanolyan dedós módon nemtetszésüket fejezik ki egymás iránt.

Sajnos őt egyáltalán nem tudtam megszeretni, számomra nagyon idegesítő karakter.


Daenerys Targaryen

Dany önjelölt kiskirálynőnek hiszi magát, mert egyszer régen az apja király volt. Az őt nem érdekli, hogy az apja milyen király is volt és, hogy a történelem során, ha legyőznek egy királyt, akkor nyilvánvalóan a leigázóé lesz a trón...

Személy szerint én itt még se nem szerettem, se nem utáltam őt, mivel teljesen közömbös volt számomra.


Jaime Lannister

Kezdetektől fogva Jaime volt a kedvenc karakterem, mind stílusa, mind képességei miatt.

Másrészt pedig azért, mert nem olyan mint a férfiszereplők többsége. Nem egy nyáladzó bájgúnár, és szerintem az egyik legkidolgozottabb karakter a könyvben. Nem mások irányítják, hanem mindent úgy tesz ahogy ő azt a legjobbnak véli, és az eleinte pökhendi természete lassanként átalakul, szóval egy alakítható fejlődő karakter, ami szerintem nagyon pozitív jellegű.


Cersei Lannister

Ő az általam leginkább gyűlölt karakter, mivel egy kombinálós, irritáló, manipulatív céda.


Tywin Lannister

A legnagyobb stratéga a könyvben, nagyon jól ért szinte mindenhez. Hűvös és kimért, de nagyon jól csinálja azt, amit csinál. Ő is az egyik kedvencem a könyvekben.

Sorozat:

George R.R. Martin nagy sikerű, A tűz és jég dala című regényciklusának kötetei sorozat formájában, amelyben több nagyhatalmú család vív halálos harcot a Westeros Hét Királyságának irányításáért, a Vastrónért.

Megjelenés: 2011-
Rendező: David Nutter, Alan Taylor, Brien Kirk
Producer: Mark Huffam, Bryan Cogman, Jo Burn 
Forgatókönyv: George R R Martin, David Benioff, D.B Weiss
Zeneszerző: Ramin DjawadiKit Harington----------Havas Jon
Emilia Clarke----------Daenerys Targaryen
Peter Dinklage---------Tyrion Lannister
Lena Headey------------Cersei Lannister
Nikolaj Coster-Waldau--Jaime Lannister
Maisie Williams--------Arya Stark
Sophie Turner----------Sansa Stark
Iain Glen--------------Jorah Mormont
John Bradley-----------Samwell Tarly
Alfie Allen------------Theon Greyjoy
Aidan Gillen-----------Petyr 'Kisujj' Baelish
Charles Dance----------Tywin Lannister
Gwendoline Christie----Tarth-i Brienne
Jack Gleeson-----------Joffrey Baratheon
Stephen Dillane--------Stannis Baratheon
Nathalie Emmanuel------Missandei
Liam Cunningham--------Davos Seaworth
Richard Madden---------Robb Stark
Natalie Dormer---------Margaery Tyrell
Carice van Houten------Melisandre
Rose Leslie------------Ygritte


Nagyon szeretem mind a könyv, mind pedig a tv sorozatot annak ellenére, hogy igen nagy különbségek vannak közöttük, ami sok embernek annyira nem tetszik. Elismerem, tényleg nagyon idegesítő tud ez lenni, de nem annyira vészes a dolog.

Ez az egyik kedvenc sorozatom, viszont ezt csak pár karakter miatt szoktam nézni, az összes többi karaktert rajtuk kívül vagy nem szeretem, vagy közömbösek számomra.

Minősítése: Kedvenc
"Soha ne feledd el, ki is vagy, mert a világ biztosan nem fogja."


Pontszám:
Kedvenc szereplő: Jaime Lannister, Sandor Clegane
Utált szereplő: Daenerys Targaryen, Cersei Lannister
Borító: Gyönyörű


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése